Om mig

Gebbe Björkman…

… föddes i Linköping 1945 och bor numera i Ödeshög i västra Östergötland, inspirerad av det fantastiska natur- och kulturlandskapet vid Omberg,
Vättern och Tåkern, allt under ett generöst ljus.

… är bildkonstnär med natur och landskap som favoritmotiv och arbetar framför allt i olja och akvarell. Har även gjort ett sjuttiotal litografiska blad.

… är sedan 1978 på heltid yrkesverksam konstnär med ett stort antal separatutställningar runt om i landet. Finns representerad i många kommuner och landsting samt i flera museer och han har gjort ett tjugotal verk av offentlig karaktär samt mottagit flera stipendier och utmärkelser under årens lopp.

…utförde under åren 2010 – 2012 motiven till Nobeldiplomen i Kemi, Fysik och Ekonomi; ett mycket hedersamt uppdrag för en konstnär i vårt land. Här kan du läsa mer om det uppdraget.

… är flitigt verksam som illustratör, skribent och föreläsare. Har en bred pedagogisk utbildning och är djupt engagerad i ideell miljö- och naturvård.

”Jag hämtar mina motiv direkt i naturen men förädlar ofta intrycken så att det slutliga verket blir en produkt av både ett yttre konkret landskap och ett inre känslomässigt landskap. Jag har sällan en ambition att vara helt autentisk om det inte gäller en striktare illustrationsuppgift. Mitt måleri är ärligt och allvarligt menat men jag föredrar de positiva signalerna som min omgivningen ger. Allt negativt har jag ändå mer än nog av.”

Läs mer i ”Skådarporträtt” ur Vingspegeln 3/2014

Här kan du se några små filmer från min ateljé, som spelades in i samband med den digitala konstrundan i maj 2020.